Bulgogi
Bulldoggi on ruma, pilalle jalostettu koirarotu
Isosta-Britanniasta, Bulgogi taasen varsin oivallinen Korealainen ruokalaji. CNN:n
lukijoiden mukaan kyseessä on maailman 23. paras ruokalaji, pesten mm.
juustohampurilaisen. Mistään erikoisuudesta ei silti ole kysymys, äitini teki
minulle jo lapsuudessani ”tikkulihaa” joka muistutti erehdyttävästi bulgogia,
oli siinä mausteitakin. Olen aikaisemmin tehnyt omaa raakaa versiotani
bulgogista joka on hieman kuin italialainen carpaccio maustettuna
seesamiöljyllä ja inkiväärillä. Googlamalla selvisi, että sana bulgog tarkoittaa
tulta ja lihaa joka kuvastaakiin tätä ruokaa melko hyvin. Korea Housen
ravintoloitsijan mukaan kyseessä on alun perin Mongolialainen ruokalaji joka
sopii hyvin Korean (muka) kylmään talveen.
”Bulgogi tarkoittaa grillattuja lihaviipaleita, jotka saavat
ruskean värin ja rapean pinnan tulikuumalla rautaparilalla. Liha on marinoitu
ennen paistamista soijalla, seesamiöljyllä, valkosipulilla, pippureilla ja
chilillä. Mausteiden runsas käyttö pitää vilun loitolla” Mun Gi Choi
– Korea Housen ravintoloitsija
No. Neukkukuution bulgogi on toki oma lukunsa. Aina kun on
kyse suositusta ruokalajista, niin mistään alkuperäisistä resepteistä on turha
unelmoida. Alinta yhteistä nimittäjää etsiessäni löysin pakollisiksi mausteiksi
seesamiöljyn ja soijan, muuten mennään fiilispohjalta. Oma näkemykseni on, että
chiliä ainakin pitää olla ja joissain ohjeissa vilauteltiinkin mausteeksi korealaista
chilitahnaa; gochujangia. Tällaista kohujangia en mistään löytänyt, joten
käytin meksikolaista chipotle-tahnaa, täydestä meni kuin väärä raha.
Bulgogi
- Naudanlihaa (filee, paisti, kuve tms. kuinka paljon nyt on valmis maksamaan)
- Tummaa paahdettua seesamiöljyä
- Makeaa soijaa (teriyaki, ketjap manis, osterikastike …)
- Riisiviinietikka (muutkin etikat toki käy)
- Seesamin siemeniä
- Valkosipulia
- Inkivääriä
- Makeaa (sokeria, siirappia, hunajata…)
- Suolaa
- Porkkanaa
- Kevätsipulia
- Suolaa ja pippuria
Pilko liha seitinohuiksi viipaleiksi ja marinoi tunti kaksi
tai kauemminkin muissa ohjeen aineksissa. Paista marinoituja lihoja pannulla
niin että ruskistuvat. Laita lihat kattilaan kypsymään noin tunniksi tai
kahdeksi, riippuen lihasta ja kokin kärsivällisyydestä.
Lisää kypsytettyyn bulgogiin vielä raaka inkivääri,
porkkanaa, kevätsipulia ja löräys seesamiöljyä. Koristele koko roska seesamin
siemenillä ja tarjoile keitetyn riisin kanssa. "맛있게 드세요"
Kommentit
Lähetä kommentti