Bulgogi




Bulldoggi on ruma, pilalle jalostettu koirarotu Isosta-Britanniasta, Bulgogi taasen varsin oivallinen Korealainen ruokalaji. CNN:n lukijoiden mukaan kyseessä on maailman 23. paras ruokalaji, pesten mm. juustohampurilaisen. Mistään erikoisuudesta ei silti ole kysymys, äitini teki minulle jo lapsuudessani ”tikkulihaa” joka muistutti erehdyttävästi bulgogia, oli siinä mausteitakin. Olen aikaisemmin tehnyt omaa raakaa versiotani bulgogista joka on hieman kuin italialainen carpaccio maustettuna seesamiöljyllä ja inkiväärillä. Googlamalla selvisi, että sana bulgog tarkoittaa tulta ja lihaa joka kuvastaakiin tätä ruokaa melko hyvin. Korea Housen ravintoloitsijan mukaan kyseessä on alun perin Mongolialainen ruokalaji joka sopii hyvin Korean (muka) kylmään talveen.

”Bulgogi tarkoittaa grillattuja lihaviipaleita, jotka saavat ruskean värin ja rapean pinnan tulikuumalla rautaparilalla. Liha on marinoitu ennen paistamista soijalla, seesamiöljyllä, valkosipulilla, pippureilla ja chilillä. Mausteiden runsas käyttö pitää vilun loitolla” Mun Gi Choi – Korea Housen ravintoloitsija

No. Neukkukuution bulgogi on toki oma lukunsa. Aina kun on kyse suositusta ruokalajista, niin mistään alkuperäisistä resepteistä on turha unelmoida. Alinta yhteistä nimittäjää etsiessäni löysin pakollisiksi mausteiksi seesamiöljyn ja soijan, muuten mennään fiilispohjalta. Oma näkemykseni on, että chiliä ainakin pitää olla ja joissain ohjeissa vilauteltiinkin mausteeksi korealaista chilitahnaa; gochujangia. Tällaista kohujangia en mistään löytänyt, joten käytin meksikolaista chipotle-tahnaa, täydestä meni kuin väärä raha.


Bulgogi


  • Naudanlihaa (filee, paisti, kuve tms. kuinka paljon nyt on valmis maksamaan)
  • Tummaa paahdettua seesamiöljyä
  • Makeaa soijaa (teriyaki, ketjap manis, osterikastike …)
  • Riisiviinietikka (muutkin etikat toki käy)
  • Seesamin siemeniä
  • Valkosipulia
  • Inkivääriä
  • Makeaa (sokeria, siirappia, hunajata…)
  • Suolaa
  • Porkkanaa
  • Kevätsipulia
  • Suolaa ja pippuria



Pilko liha seitinohuiksi viipaleiksi ja marinoi tunti kaksi tai kauemminkin muissa ohjeen aineksissa. Paista marinoituja lihoja pannulla niin että ruskistuvat. Laita lihat kattilaan kypsymään noin tunniksi tai kahdeksi, riippuen lihasta ja kokin kärsivällisyydestä.

Lisää kypsytettyyn bulgogiin vielä raaka inkivääri, porkkanaa, kevätsipulia ja löräys seesamiöljyä. Koristele koko roska seesamin siemenillä ja tarjoile keitetyn riisin kanssa. "맛있게 드세요" 




Kommentit

Suositut tekstit