Vorschmack
Vorschmack on herkku joka näyttää pahalle, mutta maistuu
hyvälle – ja sellaisethan ovat niitä parhaita. Vorschmackin alkuperä on hämärän
peitossa, mutta jostain Itä-Euroopasta se lienee kotoisin, mutta juuri
samanlaisena kuin tämä ”Mannerheimin versio” ei taida saada mistään muualta kuin
Suomesta.
Harvoin löytää ruokalajia jossa lisukkeilla on yhtä oleellinen
merkitys kuin vorschmackin kohdalla, ne todella kuuluvat yhteen. Punajuuri,
suolakurkku ja smetana ovat pakolliset, loput voi soveltaa. Suolakurkusta sen
verran, että suolakurkulla tarkoitetaan maitohappokäymisellä valmistettuja, tillillä, valkosipulilla, sinapinsiemenillä sekä mustanviinimarjapensaan
lehdillä maustettuja kurkkuja. Ne etikalla maustetut hirvitykset, joita virheellisesti
suolakurkuiksi kutsutaan, kannattaa suosiolla jättää koristamaan kaupan
hyllyjä.
Vorschmackin valmistus on melko yksinkertaista mutta vaatii
oman aikansa. Suosittelen silti kokeilemaan, sen verran hyvää on.
Vorschmack (ohje noin
neljälle)
- Karitsan paistia ½ kg
- anjovista (maustettuja kilohailifileitä) 4-5 fileetä + lientä
- tomaattipyreetä purkki
- sipulia yksi kappale
- valkosipulia 5 kynttä
- suolaa reippahasti
- pippuria jämptisti
- voita paistamiseen
Pilko karitsan paisti pieniksi paloiksi, lähes jauhelihaksi.
Paista liha voissa pannulla ruskeaksi. Lisää sekaan pilkottu sipuli, valkosipuli sekä
anjovikset mehuineen. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna mössö vielä
sauvasekoittimella. Aseta uunivuokaan ja laita mukaan hieman vettä ja anna kypsyä
uunissa kannen alla noin 5-6 tuntia. Tarkista koostumus ennen tarjoilua. Se ei
saa olla liian kuivaa eikä liian märkää, vaan juuri sopivaa, vähän niin kuin
tonnikala purkista niin ollaan oikeilla jäljillä.
Punjauuret voi valmistaa niin kuin haluaa, minä keitin ja paistoin ne voissa. Uuniperuna oli vähän turha, mutta eipähän käänny Marski haudassaan.
Viinisuosituksena Nokian Panimon mainio vehnäolut.
Kommentit
Lähetä kommentti