Vorschmack





Vorschmack on herkku joka näyttää pahalle, mutta maistuu hyvälle – ja sellaisethan ovat niitä parhaita. Vorschmackin alkuperä on hämärän peitossa, mutta jostain Itä-Euroopasta se lienee kotoisin, mutta juuri samanlaisena kuin tämä ”Mannerheimin versio” ei taida saada mistään muualta kuin Suomesta.

Harvoin löytää ruokalajia jossa lisukkeilla on yhtä oleellinen merkitys kuin vorschmackin kohdalla, ne todella kuuluvat yhteen. Punajuuri, suolakurkku ja smetana ovat pakolliset, loput voi soveltaa. Suolakurkusta sen verran, että suolakurkulla tarkoitetaan maitohappokäymisellä valmistettuja, tillillä, valkosipulilla, sinapinsiemenillä sekä mustanviinimarjapensaan lehdillä maustettuja kurkkuja. Ne etikalla maustetut hirvitykset, joita virheellisesti suolakurkuiksi kutsutaan, kannattaa suosiolla jättää koristamaan kaupan hyllyjä.

Vorschmackin valmistus on melko yksinkertaista mutta vaatii oman aikansa. Suosittelen silti kokeilemaan, sen verran hyvää on. 

Vorschmack  (ohje noin neljälle)

  • Karitsan paistia ½ kg
  • anjovista (maustettuja kilohailifileitä) 4-5 fileetä + lientä
  • tomaattipyreetä purkki
  • sipulia yksi kappale
  • valkosipulia 5 kynttä
  • suolaa reippahasti
  • pippuria jämptisti
  • voita paistamiseen



Pilko karitsan paisti pieniksi paloiksi, lähes jauhelihaksi. Paista liha voissa pannulla ruskeaksi.  Lisää sekaan pilkottu sipuli, valkosipuli sekä anjovikset mehuineen. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna mössö vielä sauvasekoittimella. Aseta uunivuokaan ja  laita mukaan hieman vettä ja anna kypsyä uunissa kannen alla noin 5-6 tuntia. Tarkista koostumus ennen tarjoilua. Se ei saa olla liian kuivaa eikä liian märkää, vaan juuri sopivaa, vähän niin kuin tonnikala purkista niin ollaan oikeilla jäljillä.

Punjauuret voi valmistaa  niin kuin haluaa, minä keitin ja paistoin ne voissa. Uuniperuna oli vähän turha, mutta eipähän käänny Marski haudassaan.

Viinisuosituksena Nokian Panimon mainio vehnäolut.



Kommentit

Suositut tekstit