Sofrito
Sofrito on erittäin herkullinen liharuoka luoteis-kreikasta,
tarkemmin ottaen Korfun saarelta. Jos sofritoa googlaa, niin tuloksena on
espanjalaistyylinen kastike, siitä ei kuitenkaan tällä kertaa ole kyse, vaan
tästä melko tuntemattomasta liharuoasta.
Luoteisosassa Kreikkaa sofritoa on yleisesti saatavilla lähes jokaisesta
tavernasta, olen syönyt sitä myös Albaniassa. Valmistustapa vaihtelee jonkin
verran, mutta runkona on ehdottomasti vasikanpaisti. Toki sen voi tehdä myös
raavaan lihasta, mutta vasikasta tulee parempaa koska siitä haudutettuna tule
niin tömäkkää. Lisukkeeksi sopii rapeaksi paistetut perunat taikka riisi.
Ruokajuomaksi suosittelen laadukasta Pinot Noiria tai vaikkapa jotain
hedelmäistä kreikkalaista valkoviiniä.
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, koska maku on
taivaallinen. Valmistus on hyvin yksinkertaista ja teenkin tätä niin usein,
että lapset jo valittivat, että ”aina tätä sofritoa” mutta hyvin kelpasi
jälleen.
Sofrito
- Vasikanpaistia
- Valkoviiniä
- Sitruunamehua
- Vihreitä oliiveja
- Persiljaa
- Laakerinlehteä
- Valkosipulia
- Lihalientä
- Oliiviöljyä
- Suolaa & pippuria
- Voita
- Vehnäjauhoja
Leikkaa vasikanpaisti noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi ja
nuiji niitä kevyesti. Leivitä lihat kevyesti vehnäjauhoissa ja ruskista ne
voissa/oliiviöljyssä. Lado lihat uunivuokaan.
Valmista kastike valkoviinistä, sitruunamehusta ja
oliiviöljystä. Lisää sekaan valkosipulia, pilkotut oliivit, persilja, pari
laakerinlehteä. Mausta pippurilla ja tarpeen mukaan suolalla. Lihaliemessä ja
oliiveissa on totutusti runsaasti suolaa joten ole tarkkana. Kaada sörsseli
uunivuokaan lihojen päälle ja lisää vettä niin, että lihat peittyvät. Osa
vedestä haihtuu kypsentäessä. Anna kypsyä uunissa kannen alla noin 3 tuntia, eli todella mureaksi.
Kommentit
Lähetä kommentti