Wiener schnitzel



Wiener schnitzel. Parhaimpien, erään kuuluisan rengastehtaankin arvostamien ravintoloiden listalta ei juuri wieninleikettä listalta löydä. Mistä tämä kertoo? Siitäkö, että wieninleike on vähempiarvoinen ruoka kuin gummiravintolan kamelinspermamoussella tarjottu ruijanpallas? Kumpaa itse ottaisit? Wieninleike kun kärsii samasta traumasta kuin Rodos, Mallorca, Kanarian saaret, 7 päivää tai lehtipihvi. Kyseiset turistikohteet ovat suosittuja juuri siksi, että ne ovat todella upeita paikkoja. Leikkeet, hampparit, pizzat sun muut vain ovat järjettömän hyviä oikein tehtynä ja kaikki lukevat 7 päivää jos suinkin käsiinsä saavat.

Wieninleikettä ei tule tuomita siksi, että Renkomäen ABC:llä se maistuu pahalta. Wieninleikkeen valmistus vaatii taitoa, enemmän kuin grillatut kampasimpukat tähtianiksella maustetulla chou-fleur pyreellä, jota nykyään tehdään yläasteen köksäntunneilla kotiruokana. Näillä ohjeilla tehtynä wieninleike onnistunee. Parasta wieninleikettä saa (paikoista joissa olen käynyt, Wien mukaan lukien) ravintola Rauhrackelista Lundista joka sijaitsee etelä-Ruotsissa, paikkaa on vaikea löytää ja on aina täynnä mutta suosittelen jos sinne päin on asiaa (kenellä nyt olisi?).




Wiener Schnitzel

  • Vasikanpaistia
  • Voita
  • Vehnäjahoja
  • Munia
  • Paprikajauhetta
  • Suolaa ja pippuria


Pihvin päälle:
  • Sitruunaa
  • Anjovista
  • Kaprista



Wieninleike tehdään vasikanpaistista. Vasikan. Ei naudasta, possusta tai herran tähden kanasta.  Leikkaa paisti reilun sentin paksuiksi pihveiksi. Nuiji pihvit ruokakelmulla peitettyinä ohuiksi, erittäin ohuiksi, yhtä ohueksi kuin kesäsunnuntainen seitinohut iltapäiväkänni.


Leivitä vastanuijitut pihvit vehnäjauhoissa joka on maustettu suolalla ja paprikajauheella. Kasta pihvit tämän jälkeen kovaksi vaahdotetussa munanvalkuaisessa ja leivitä uudelleen. Paista välittömästi runsaassa voissa (kunnon klöntti, isompi kuin uskallat). Paistolämpötila ei saa olla liian kuuma, leike ei saa ruskistua. Koristele ja mausta leike sitruunalla, kapriksella ja anjoviksella. Itävallassa ei anjoviksia tai kapriksia näkynyt, mutta kyllä ne tähän sopivat. Anjoviksesta sen verran, että ei mitään Abban anjoviksia vaan Välimeren suolaan ja öljyyn säilöttyjä sardelleja.


Juomaksi Wieninleikkeen kanssa sopii toki raikkaan sitruksinen vehnäolut, mutta Saksalainen Lergenmüller Angiolino Spätburgunder (Pinot Noir) jota saa kaikista hyvin varustetuista Alkoista sopii erittäin hyvin tähän seuraan.



Kommentit

Suositut tekstit