Wiener schnitzel
Wiener schnitzel. Parhaimpien, erään kuuluisan rengastehtaankin
arvostamien ravintoloiden listalta ei juuri wieninleikettä listalta löydä. Mistä
tämä kertoo? Siitäkö, että wieninleike on vähempiarvoinen ruoka kuin
gummiravintolan kamelinspermamoussella tarjottu ruijanpallas? Kumpaa itse ottaisit?
Wieninleike kun kärsii samasta traumasta kuin Rodos, Mallorca, Kanarian saaret, 7
päivää tai lehtipihvi. Kyseiset turistikohteet ovat suosittuja juuri siksi,
että ne ovat todella upeita paikkoja. Leikkeet, hampparit, pizzat sun muut vain
ovat järjettömän hyviä oikein tehtynä ja kaikki lukevat 7 päivää jos suinkin käsiinsä
saavat.
Wieninleikettä ei tule tuomita siksi, että Renkomäen ABC:llä
se maistuu pahalta. Wieninleikkeen valmistus vaatii taitoa, enemmän kuin
grillatut kampasimpukat tähtianiksella maustetulla chou-fleur pyreellä, jota nykyään
tehdään yläasteen köksäntunneilla kotiruokana. Näillä ohjeilla tehtynä wieninleike
onnistunee. Parasta wieninleikettä saa (paikoista joissa olen käynyt, Wien
mukaan lukien) ravintola Rauhrackelista
Lundista joka sijaitsee etelä-Ruotsissa, paikkaa on vaikea löytää ja on aina
täynnä mutta suosittelen jos sinne päin on asiaa (kenellä nyt olisi?).
Wiener Schnitzel
- Vasikanpaistia
- Voita
- Vehnäjahoja
- Munia
- Paprikajauhetta
- Suolaa ja pippuria
Pihvin päälle:
- Sitruunaa
- Anjovista
- Kaprista
Wieninleike tehdään vasikanpaistista. Vasikan. Ei naudasta,
possusta tai herran tähden kanasta. Leikkaa paisti reilun sentin paksuiksi
pihveiksi. Nuiji pihvit ruokakelmulla peitettyinä ohuiksi, erittäin ohuiksi,
yhtä ohueksi kuin kesäsunnuntainen seitinohut iltapäiväkänni.
Leivitä vastanuijitut pihvit vehnäjauhoissa joka on
maustettu suolalla ja paprikajauheella. Kasta pihvit tämän jälkeen kovaksi
vaahdotetussa munanvalkuaisessa ja leivitä uudelleen. Paista välittömästi
runsaassa voissa (kunnon klöntti, isompi kuin uskallat). Paistolämpötila ei saa
olla liian kuuma, leike ei saa ruskistua. Koristele ja mausta leike
sitruunalla, kapriksella ja anjoviksella. Itävallassa ei anjoviksia tai
kapriksia näkynyt, mutta kyllä ne tähän sopivat. Anjoviksesta sen verran, että
ei mitään Abban anjoviksia vaan Välimeren suolaan ja öljyyn säilöttyjä
sardelleja.
Kommentit
Lähetä kommentti