Keittokirja Kekkosen ajoilta
Mikään ei kerro omasta ajastaan paremmin kuin vanhat
Tekniikan Maailmat tai keittokirjat. TM:stä sai aikoinaan lukea kuinka Keke
Rosberg ajaa siviilissä Turbo Saabillaan tai vaikkapa hehkutusta suurista 25
tuumaisista väritelevisioista joiden kuvaputki oli kylpyammeen kokoinen. Ruoanlaittoon vihkiytyneille vanhat
keittokirjat ovat vähintäänkin samanlainen lähde joista ammentaa. Jos olet
ihmetellyt, että mitä se takavuosien buzzword globalisaatio oikein tarkoittaa,
niin kaiva käsiisi keittokirja 70-luvulta niin tiedät. Ennen kaikki oli
paremmin.
Sain käsiini mahtavan kulinaarisen teoksen vuodelta 1970
nimeltään 100 Kuuluisinta Ruokaohjetta Koko Maailmasta. Googlaamalla selvisi,
että teos on alun perin Saksalainen joka selittääkin paljon, kaikki
keskieurooppalaiset kaaliruokareseptit ovat vieläkin kuranttia kamaa, mutta
heti kun mennään kauemmaksi, niin myötähäpeä ja huvittuneisuus ovat
päällimmäisiä tunteita. Mausteiden puute, nuhjuisten pakasteherneiden
tunkeminen joka ikiseen ruokaan herättää tänään lähinnä kummastusta.
Lukijoiden iloksi poimin sieltä pari helmeä. Espanjalaisessa
lihapadassa (Olla Podrida), ovat ainekset noin suunnilleen kohdillaan, mutta
kuva on mielestäni kovinkin huvittava, eikä välttämättä saa samanlaisista sylkirauhasten
myrskyä aikaan mitä itselleni kävi Toledossa. Kuvat ovat teknisessä mielessä täyttä
ammattilaatua v. 1970, joissa rekvisiitta, valaistus ja tekniikka ovat
kohdallaan joten kokit ovat todellakin tarkoittaneet, että valmistettuja annoksia
kuuluisi sellaisenaan varmaankin myös syödä. Risotto on kuin omilta
yläasteajoiltani herneineen kaikkineen ja kaiken kruunaa ”intialainen”
currykana. Suosittelen kokeilemaan, itse en ehkä jaksa vaivautua. Lukekaa itse,
kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi. Bon hepatit!
Olla Podrida |
Currykana |
Risotto |
Kommentit
Lähetä kommentti