Voissa paistetut silakat
Jos saaristolaisilta kysytään sitä kaikkein parasta
kalaruokaa, niin lähes 100 % varmuudella vastaus on: ”Halstrad strömming” eli
hiillostettu silakka. Neukkukuutiossa kun ei maanantai-iltana silakoita
halstrata, niin paistaminen saa kelvata, sopii silakoille hyvin sekin. Silakka
on Itämeren oma erikoisuus, teknisesti sama kala kuin silli, mutta pieni
sellainen. Silakka on arvatenkin historian merkittävin pohjoismainen ruokakala.
Silakka ei koskaan ole ollut ”piireissä” aliarvostettu, mutta ansaitsisi
mielestäni silti korkeamman statusarvon. Silakka on halpa kala, jota on ostettu
paljon mm. kissanruoaksi ja maatalousrehuksi. Rosalan edustalla uiskenteleva
silakka kun ei itse valitettavasti sitä tiedä, että hänet myydään alihintaan,
vaikka aikoinaan Harri Holkeri suositteli lamasta kituville Suomalasille runsaampaa
silakan syöntiä. Silakka on ruokakalana erittäin maukas ja monipuolinen, josta
saa tehtyä lähes mitä tahansa. Nyt paistetaan.
Paistetut silakat ja perunamuusi
- Kilo voita
- Litra kermaa
- Silakoita
- Jauhoista perunaa (Puikula, jos saa valita)
- Ruisjauhoja
- Sitruuna
- Tilliä
- Suolaa
- Valkopippuria
- Muskottipähkinää
Perkaa silakat ja suolaa ne. Anna maustua suolassa parin
tunnin ajan. Valuta ne lävikössä kuivaksi ja leivitä ne ruisjauhossa johon on
sekoitettu hippunen valkopippuria. Paista silakat rapean ruskeiksi RUNSAASSA
voissa. Aloita paistamien kuumassa lämmössä ja vähennä lämpöä heti kun kalat
saavat väriä. Moni syö silakat pyrstöineen, joten niitä kannattaa paistaa
miedolla lämmöllä hyvä tovi, jolloin ruodot pehmenevät. Jos voita on RUNSAASTI,
niin ne eivät kuivu. Mausta lopulta tillillä ja sitruunalla.
Perunamuusi
Keitä perunat muhjuksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois,
lisää RUNSAASTI kermaa ja muhenna käsin, niin että sinne jää sattumia sekaan.
Mausta sopivasti vielä suolalla ja hippusella muskotti pähkinää. Koostumuksen
tulee olla kiinteän samettisen pehmeän maukas.
Suosittelen perunalajiketta Afra. Erittäin hyvän makuinen ja jauhoinen, mutta ei kuitenkaan hajoa pahasti keitettäessä. Puikulassa on valitettavan paljon kokovaihtelua samassa pussissa.
VastaaPoistaVieläköhän ravintola Savoyssa on listalla paistetut ja hiillostetut silakat?
Savoysta en tiedä, mutta luulisin klassikoiden säilyvän. Hiljattain söin Salvessa silakat, loistavat silakat.
VastaaPoista