Beef Stroganoff
Beef Stroganoff eli Stroganovin pihvi on yksi tunnetuimmista
Venäläisistä ruokalajeista. Ruoan on kehittänyt Ranskalainen kokki 1800-luvun
lopulla Stroganoff nimiselle kreiville. Ruokaa on varioitu maailman sivun ja
Ruotsissa stroganoffia tehdään jopa falukorvista. Yleisemmin nimeä stroganoff
käytetään mistä tahansa liha padasta ja variaatioita on useita. Stroganoff ei
alun perin ollut kuitenkaan mikään haudutettu lihapata – se valmistettiin
naudan sisäfileestä. Sisäfilee on siitä jännä aines, että se on mehukas
korkeintaan puolikypsänä, mutta muuttuu kypsänä kengänpohjaksi. Siksi
lihasuikaleet vain käytetään pannussa ruskeiksi päältä, ja muu sössö
sekoitetaan siihen vasta juuri ennen tarjoilua. Mausteeksi stroganoffiin kuuluu
ehdottomasti sinappi (Ranska) ja sienet (Venäjä).
Vaikka nyt tehdäänkin stroganoffia neukkukuution reseptillä,
niin sieniä ei ollut käytettävissä. Neukkukuutiossa ei muutenkaan mahorkka
pala, balalaika soi, eikä setä Lenin ole makuuhuoneen seinällä valvomassa
kuinka proletaarit yhtyy, joten sallittakoon sienten puute ja muut variaatiot.
Stroganoff tehtiin Kiska.fi:n käsinpoimimaa Pargas Gårdin ylämaankarjan (Highland
Cattle) leikkolihasta. Leikkoliha on sitä lihaa joka jää yli kun ”arvokkaampia”
ruhonosia leikataan. Niissä on usein jäljellä rasvaa ja kalvoja, mutta myös
makua. Haudutuksen pitää olla pitkä ja lempeä.
Beef Stroganoff à la neukkukuutio
- Pargas Gårdin ylämaankarjan leikkolihaa (muukin käy hätätapauksessa)
- Voita
- Dijon sinappia
- Sipulia
- Valkosipulia
- Tomaattia
- Tomaattipyreetä
- Lihalientä
- Suolaa & pippuria
- Venäläisiä suolakurkkuja
- Smetanaa
- Tilliä
Ruskista lihapalat runsaassa voissa. Kalta tomaatit ja
poista niistä siemenet, lisää pataan. Lisää sekaan silputtu sipuli, valkosipuli
ja lihaliemi. Anna hautua niin, että lihat ovat mureita. Lisää lopussa smetana,
suolakurkut ja tilli nätisti päälle.
Kommentit
Lähetä kommentti