Poronkäristys
![]() |
Moralla vuollettua poron lapaa |
Poro on arktinen
söpö peuraeläin, joka pohjoisessa Fennoskandiassa on puoleksi kesytetty. Heti
Kajaanin pohjoispuolella niitä on aivan tuhottomasti. Suomessa on kaiken
kaikkiaan 200 000 poroa, Ruotsissa vielä enemmän ja Norjassa hiukan vähemmän.
Venäjän lukumäärää en tiedä, mutta siellä niitä lönkyttelee myös villeinä,
samaten Kanadassa ja Alaskassa. Suomessa lukumäärä on niin suuri, että se on
aivan luonnon kantokyvyn rajoilla. Poroja riittää, muutama heltiää ihan hyvin
ahman ja sudenkin suuhun.
![]() |
Poro |
Se mitä en kerta
kaikkiaan ymmärrä, on poronlihan todella suolainen hinta? Joko kaikki
poromiehet ovat miljonäärejä, tai sitten yhtälössä on jotain mitä en ymmärrä.
Tällaisissa tapauksissa yleensä kannattaa laittaa rahansa sen jälkimmäisen
vaihtoehdon puolesta.
Poronliha on
vähärasvaista ja maukasta, luonnollisesta ruokavaliosta johtuen maku on hieman
riistainen. Samasta syystä poro EI ole luomua, koska ei voida valvoa, etteikö
Petteri Punakuono silmän välttäessä hotki pötsiinsä eineksiä ja muita
puolivalmisteita, mitä lapin metsästä löytyy.
Poronkäristys on varmaankin
tunnetuin ruoka mitä porosta voidaan valmistaa. Mielestäni poronkäristys on
myös ehdottomasti parasta mitä Suomalaisella keittiöllä noin yleisesti on
tarjota, se voidaan valmistaa paikallisilla raaka-aineilla, eikä muistuta
oikein mitään muuta ruokaa.
Yleensä haluan
virittää kaiken maailman ruokia jos jonkinlaisella twistillä, mutta
poronkäristyksen kanssa olen hyvin varovainen. Jonkin verran sovellan silti,
mutten liikaa.
Poron huonon
saatavuuden vuoksi hyvän poronkäristyksen valmistaminen on monen ”etelänmiehen”
ulottumattomissa. Kaupoista saatavat ylihintaiset pakastepussit joissa lukee ”poronkäristys”
kannattaa jättää sinne kauppaan. Paras käristys tehdään jäisestä lavasta, jota vuollaan
mora-puukolla ohuiksi lastuiksi. Lastut
paistetaan nopeasti poron rasvassa eli kuussa, vaihtoehtoisesti sian silavassa
tai äärimmäisessä hädässä voissa, mutta sitten ollaan jo hakoteillä. Poronlihan
vähärasvaisuuden vuoksi rasvaa tulee olla paljon. Mausteina reilusti suolaa ja
vähäsen pippuria. Muutama katajanmarja sopii hyvin sekaan ja löräys olutta, ei muuta.
Poronkäristys syödään puikulaperunoista tehdyn pottuvoin kanssa. Lisäkkeeksi
puolukkasurvosta ja muutama venäläinen maitohapotettu suolakurkku. Buorre
borránlustu!
Kommentit
Lähetä kommentti