Nokkoskeitto
Nokkonen on viheliäinen rikkaruoho, lisäksi se polttaa kivuliaasti.
Onneksi sitä osataan nykyään yleisesti käyttää myös ruoka-aineena. Ruokana
nokkonen onkin aivan verraton. Sitä voidaan käyttää pinaatin tapaan, nokkosen
ollessa kuitenkin pinaattia terveellisempi sekä maukkaampi. Mutupedian mukaan
nokkosessa on 5 kertaa enemmän c-vitamiinia appelsiinin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin
Nokkonen esiintyy yleisesti lähes koko maassa ja kaikki sen
tunnistavat. Nokkosen saattaa sekoittaa valkopeippiin joka on ulkonäöltään
nokkosen näköinen ja lisäksi kasvaa samanlaisessa typpipitoisessa maassa.
Muutama valkopeippi ei nokkosten seassa haittaa.
Nokkonen rikkaruohona kerää maasta kaiken ravinnon. Tästä
syystä sitä ei kannata kerätä mökiltä aivan paskahuusin takaa vaikka se siellä
runsaana kasvaakin. Ihminen, aivan kuten nokkonenkin on sitä mitä hän syö.
Yleisesti kuulee, että nokkonen on parhaimmillaan keväällä.
Näin varmaan onkin, mutta myöhemmin kesällä se on runsaslukuisempi ja täysin
kelvollista. Aikuisesta nokkosesta pitää kerätä ainoastaan lehdet ja mieluiten
latvalehdet. Varret ovat hyvin puisia ja niissä on pahimmat poltinkarvat jotka
polttavat hansikkaidenkin läpi.
Soseutettu nokkoskeitto
- Nokkosen lehtiä
- Sipulia
- Kasvislientä
- Voita
- Kermaa
- Valkoviiniä
- Koskenlaskija juustoa
- Valkopippuria (maltilla)
- Mustapippuria (vähemmän maltilla)
- Muskottipähkinää (hitunen)
- Peruna- tai vehnäjauhoja suurustamiseen
Puhdista nokkosen lehdet rämmäleistä ja ryöppää ne nopeasti.
Pilko sipuli ja kuullota sitä hetken kattilan pohjalla. Lisää nokkoset
kasvisliemen kera ja suurusta. Mausta pippureilla, muskottipähkinällä ja
valkoviinillä. Soseuta keitto ja lisää kerma sekä juusto. Älä kiehuta enää,
mutta pidä soppa lämpimänä. Jos olet onnekas ja omista Bamixin vaahdotusterällä
niin vaahdota keitto pehmeäksi. Tarjoillaan Lidlin croissantien kanssa.
Nokkoskeittoon voidaan myös laittaa sekaan keitetty kanamuna jos siitä haluaa
ruokaisamman.
Kommentit
Lähetä kommentti