Nokkoskeitto




Nokkonen on viheliäinen rikkaruoho, lisäksi se polttaa kivuliaasti. Onneksi sitä osataan nykyään yleisesti käyttää myös ruoka-aineena. Ruokana nokkonen onkin aivan verraton. Sitä voidaan käyttää pinaatin tapaan, nokkosen ollessa kuitenkin pinaattia terveellisempi sekä maukkaampi. Mutupedian mukaan nokkosessa on 5 kertaa enemmän c-vitamiinia appelsiinin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin 
ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna.

Nokkonen esiintyy yleisesti lähes koko maassa ja kaikki sen tunnistavat. Nokkosen saattaa sekoittaa valkopeippiin joka on ulkonäöltään nokkosen näköinen ja lisäksi kasvaa samanlaisessa typpipitoisessa maassa. Muutama valkopeippi ei nokkosten seassa haittaa.
Nokkonen rikkaruohona kerää maasta kaiken ravinnon. Tästä syystä sitä ei kannata kerätä mökiltä aivan paskahuusin takaa vaikka se siellä runsaana kasvaakin. Ihminen, aivan kuten nokkonenkin on sitä mitä hän syö.

Yleisesti kuulee, että nokkonen on parhaimmillaan keväällä. Näin varmaan onkin, mutta myöhemmin kesällä se on runsaslukuisempi ja täysin kelvollista. Aikuisesta nokkosesta pitää kerätä ainoastaan lehdet ja mieluiten latvalehdet. Varret ovat hyvin puisia ja niissä on pahimmat poltinkarvat jotka polttavat hansikkaidenkin läpi.

Soseutettu nokkoskeitto

  • Nokkosen lehtiä
  • Sipulia
  • Kasvislientä
  • Voita
  • Kermaa
  • Valkoviiniä
  • Koskenlaskija juustoa
  • Valkopippuria (maltilla)
  • Mustapippuria (vähemmän maltilla)
  • Muskottipähkinää (hitunen)
  • Peruna- tai vehnäjauhoja suurustamiseen



Puhdista nokkosen lehdet rämmäleistä ja ryöppää ne nopeasti. Pilko sipuli ja kuullota sitä hetken kattilan pohjalla. Lisää nokkoset kasvisliemen kera ja suurusta. Mausta pippureilla, muskottipähkinällä ja valkoviinillä. Soseuta keitto ja lisää kerma sekä juusto. Älä kiehuta enää, mutta pidä soppa lämpimänä. Jos olet onnekas ja omista Bamixin vaahdotusterällä niin vaahdota keitto pehmeäksi. Tarjoillaan Lidlin croissantien kanssa. Nokkoskeittoon voidaan myös laittaa sekaan keitetty kanamuna jos siitä haluaa ruokaisamman. 




Kommentit

Suositut tekstit