Pizzaa tai Pitsaa
Pizza. Pizzaa on niitä viimeisiä pika/roska ruokia mitä en
ole vielä blogissani käsitellyt, tähän on tietenkin olemassa hyvä syy. Normisuomalaisesta
keittiöstä kun ei löydy välineitä pizzan tekoon, tästä kohta lisää.
Pizzan historia on hämärän peitossa. Leivänpala jonka päälle
laitetaan erilaisia täytteitä ei ole mitään mikä pitäisi ”keksiä”. Yleisenä
totuutena kuitenkin pidetään, että pizza jossain muodossaan on kotoisin
etelä-italiasta, tämä ei varmaan ole kovin kaukana totuudesta, mutta
nykyaikaisen pizzan historia on silti huomattavan lyhyt. Vielä 1800-luvun
lopussa pizza oli makea, jälkiruokamainen leivos. Pizzan leviämistä maailmalle
hidasti Italialaisten kotiseuturakkaus. Edes tänä päivänä jostain Toscanasta ei
saa kunnollista pizza sitten millään, valmispohjaa Dr. Ötkerin tapaan ja
silleen pizzanälkäisille turisteille. Suomen ensimmäinen pizzeria avattiin
Haminassa vuonna 1961. Tuolloin Toscanassa ei pizzasta ollut vielä hajuakaan, Italialaiset
suosivat paikallisia ruokia ja hyvä niin. Toscanassa syödään Toscanalaisia
ruokia ja pizzaa saa Napolista (Roomasta toki myös). Muutaman viime vuosikymmenen aikana pizza on
levinnyt ympäri maailman ja valmistetaan paikallisten makutottumuksien mukaan. Skotlannissa pizza on uppo-öljyssä keitettyä
pakastepizzaa, Suomessa pizzaan laitetaan ananasta (yjäk). Jenkit kehittivät
paksupohjaisen pannupizzan jne. Tällaisten kansallisten seikkailujen jälkeen
Napolilainen Margherita joka symbolisoi Italian lipun värejä:
Valkoinen(mozzarella), vihreä(basilika), punainen(tomaatti) ohuen pohjan päällä
taitaa silti olla ”the way to go”.
Hyvä pizza on ohutpohjainen. Jauhot ovat hyvän sitkon
mahdollistavia vehnäjauhoja. Suomesta sellaisia jauhoa saa tietenkin Lidlistä,
mistäs muualta. Suomalainen tukiaisvehnä ei valitettavasti sovi pizzapohjan
tekoon. Pizza paistetaan puu-uunissa. Ellei puu-uunia ole käytettävissä, niin
hiiligrilli pizzakiven kanssa toimii ihan hyvin. Muussa tapauksessa on
herttaisen yhdentekevää vaikka pizza paistetaan Agan kaasulla, Strömbergin
talousuunissa tai Smegin ylihinnoitetussa ”pizzauunissa”. Kaasulla ja sähköllä
saadaan aikaan piirakkaa, ei pizzaa. Saattaa kuulostaa hifistelyltä (ja
hifistelyä tämä onkin), mutta ei palavaa puuta = ei pizzaa. Suomalainen
pizzaketju Classic pizza tekee muuten kaiken oikein, mutta ne sähköuunit…
Pizza hiiligrillissä
Edellä annettiin reunaehdot, nyt seuraa omat mieltymykseni.
Pizza ei välttämättä vaadi tomaattikastikepohjaa toimiakseen, mutta minun
mielestä nimenomaan tomaattikastike on pizzan sielu ja sydän. Kunhan tomaattikastike
on kunnossa, niin pizzan voi täyttää vaikka millä, ei nyt sentään ananaksella,
mutta silti. Uunin/grillin tulee olla niin kuuma, että pizza paistuu reilussa
minuutissa. Mustat, palaneet reunat ovat toivottuja.
Pizzapohja
- Lidlin vehnäjauhoja
- Hiivaa
- Vettä
- Oliiviöljyä
- Suolaa
- Siirappia/hunajaa
Tee pizzataikinasta hieman kiinteämpää kuin leipätaikinasta.
Taikina saa mielellään olla valmista ja odottaa jääkaapissa jo muutaman päivän
ennen paistamista, jolloin maitohappokäyminen tekee taikinasta hieman hapanta.
Tomaattikastike
- Paseerattua Tomaattia
- Tomaattipyrettä
- Woosteria
- Oliiviöljyä
- Pippuria
- Suolaa
- Sitruunamehua
- Anjovista (niitä välimeren suolattuja)
Sekoita tomaatit semipaksuksi tahnaksi. Lisää mausteet ja
hienonna anjovikset sekaan. Levitä tomaattisose pizzan pohjaksi ennen muita
täytteitä.
Kommentit
Lähetä kommentti