Fasaani (Phasianus colchicus)
Tämän kertainen eväs oli todellinen heräteruoka. Merituulen K-Marketissa oli tarjolla
fasaaninrintaa kohtuuhinnalla. Ehtaa riistaa tai sitten joku oli lisännyt
haulit mainosmielessä. Fasaani on se asutuksien lähellä viihtyvä typerä
kanalintu joka ei tajua lähteä lentoon autotiellä, päinvastoin. Ylitettyään
vähän yli puolenvälin tietä, kääntyy se takaisin tulosuuntaan vaikka auto tulee
kovaa vauhtia kohti.
Fasaania olen kyllä syönyt, mutten koskaan ennen keittänyt itse.
Kaupassa alkoi sitten aivonystyrät toden teolla raksuttamaan, että miten se
vasaani nyt sitten lautaselle valmistetaan. Mitä on kotona, mitä pitää ostaa?
Päädyin jonkinlaiseen fasaanisaltimbocca-viritykseen ja
sitruunaselleririsottoon. Joulusta
jäänyt palsternakkaporkkana paistettiin myös sekaan. Kukaan ei ole seppä
syntyessään, niin fasaani lensi hiukan yli. Fasaani on kanaa ja kana tehdään
perinteisesti kypsäksi. Fasaani pitää saattaa kypsäksi, muttei yhtään enempää.
Raaka kananliha on koostumukseltaan ”epämiellyttävää”, mutta fasaani on
tiheäsyistä riistaa, joka kuivuu helposti. Mikään katastrofi tämä ei kuitenkaan
ollut, koska silavan määrä oli infernaalinen. Fasaanin maku on hieno vieno
riistanmaku erittäin laadukkaassa kanassa.
Fasaaninrintaa
- Fasaanin rintapaloja
- Parasta, onnellista, tammenterhoja popsinutta espanjalaista kinkkua
- Sitruunaa (mehua ja kuorta)
- Silavaa
- Salviaa
- Valkosipulia
- Valkoviiniä
- Suolaa
- Pippuria
Sulata silava pannulla. Paista fasaanipalat nopeasti
pannulla jotta saavat hieman väriä. Lisää fasaanit ja sula silava uunivuokaan.
Lisää sinne loput ainekset ja kypsennä uunissa niin, että lintu on juuri niin
kypsää, ettei kiekaise ja lähde lentoon.
Sitruunaselleri-risotto
- Laadukasta risottoriisiä.
- Valkoviiniä
- Voita
- Oliiviöljyä
- Salottisipulia
- Valkosipulia
- Kanalientä (liemi on risoton tärkein osa, käytä niin laadukasta kuin mahdollista, eli tee liemi itse jos viitsit)
- Sitruunaa (mehua ja kuorta)
- Selleriä ohuen ohuina viipaleina
- Parmesan/pecorino-raastetta
Sulata pannulla voi ja sekaan oliiviöljy. Kypsennä sipulit rasvassa, mutta varo ruskistamasta. Siivilöi sipulit ja laite ne sivuun odottamaan. Kuullota riisit samassa rasvassa ja kypsennä risotto taiteen sääntöjen mukaan. Lisää sitruuna ja selleri jossain keskivaiheella mukaan.
Kommentit
Lähetä kommentti