"Perinteinen" lohikeitto
Lähes kaikkia foodieita yhdistää lähes perverssi viehtymys johonkin
”alkuperäiseen”, myös itseäni. Kaikista ruokalajeista etsitään sitä aitoa ja alkuperäistä
ohjetta. Alkuperäinen on tietenkin foodien mielestä myös se kaikkein paras. Ihan
kuin keittämisen evolutiivinen prosessi pysähtyisi siihen ”alkuperäiseen” ja
kaikki siitä eteenpäin on pelkkää degeneraatiota joka aika ajoin pelastetaan
ruokahifistien tinkimättömillä pyhiinvaellusreissuilla jolla reseptit
palautetaan alkuperäiseen loistoonsa. Totuus on joskus ihan jotain muuta.
Wienin Figlmüllerista saa niin alkuperäistä Wiener Schnitzeliä
kuin kuvitella saattaa. Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia
se alkuperäinen jota on samalla reseptillä väännetty hiki päässä täysille saleille
jo yli 100 vuotta, tehdään possusta, ei vasikasta. Leikkeen päälle
sitruunalohko, ei mitään kapriksia tai anjoviksia Habsburgien alkuperäiseen.
Vasikka, kapris ja anjovis nyt vain tekevät siitä paremman. Suosin itse Sikalan
leikettä alkuperäiseen verrattuna.
Ihmisen maku on subjektiivinen kokemus. Pitkän lentomatkan
jälkeen retsina Kreikkalaisessa ranta-tavernassa avotulella grillattujen sardiinien
kanssa on todella hyvää. Se sama retsina ei enää maistukaan kovin hyvältä
marraskuisessa neukkukuutiossa purkkisardiinien kanssa. Thaimaalaiset ruoat
OVAT parempia paikan päällä kuin täällä. Tämä ei johdu niinkään mistään
alkuperäisestä valmistusmenetelmästä, vaan siitä, että samoja raaka-aineita ei
nyt vaan ole saatavilla.
Koska en juurikaan lue käyttöohjeita tai reseptejä, niin
harvassa ovat ruoat, joita en lähtisi twistaamaan. Lohikeitto on yksi niistä. (Lähes)
paljaalla mennään. Toki sitä voi virittää sahramilla, inkiväärillä ja ties
millä, mutta joskus vanhat konstit ovat parempia kuin pussillinen uusia. Se
millä lohikeitto voidaan pilata, on se, että kevennetään, minä en kevennä, minä
nautin. Kerma on kuohukermaa, voi on voita jne.
”Perinteinen” Lohikeitto
- Lohta ja kylmäsavulohta
- Kalalientä
- Perunaa
- Porkkanaa
- Juuriselleriä
- Purjoa
- Kermaa
- Voita
- Smetanaa
- Laakerinlehteä
- Tilliä
- Suolaa ja pippuria
Hyvän lohikeiton erottaa erinomaisesta kalaliemi. Hyvää saa valmiista, erinomainen keitto tehdään itse valmistettuun liemeen. Valmista keitto minkä tahansa netistä löytyvän ohjeen mukaan listaamillani aineksilla. Kylmäsavulohi ja smetana luovat sen pienen twistin tähän soppaan. Älä säästele kerman määrässä.
Kommentit
Lähetä kommentti