Massaman Curry






Tänä talvena ei päästy Thaimaahan, tai minnekään muuallekaan etelään nauttimaan lämmöstä ja lukemattomista herkuista. Ainoa keino on valmistaa kotona jotain, joka vie ainakin ajatukset sinne lämpöön. Olen toki muutaman kerran thaikkuruokia valmistanut, mutta aina suhtautuen niiden kokkaamiseen näin pohjolan olosuhteissa hieman varauksellisesti. Pidän kyllä thaimaalaisesta ruoasta erittäin paljon, mutta sen valmistaminen näissä olosuhteissa kun ei oikein mitenkään tahdo onnistua. Syy on selkeä: Kaikkia raaka-aineita ei täältä saa kerättyä kasaan sitten millään. Tähän aina joku kommentoi, että Helsingistä löytyy sellainen ja sellainen kauppa josta kaikkea saa, mutta kun ei löydy. Thaimaalaiset eivät harrasta jääkaappeja, eivätkä juuri muutenkaan minkäänlaisia tapoja säilöä ruokaa. Heidän ei tarvitse, koska kasvukausi kestää sellaiset 12 kuukautta vuodessa. Kaikkia raaka-aineita on tuoreina saatavilla ympäri vuoden. Jokainen suomalainen tietää, että mustikat, mansikat ym. kesän marjat ovat parhaimmillaan juuri poimittuna. Ei niitä saa enää mitenkään vietyä pallon toiselle puolelle niin, että mustikkamaito maistuu juuri samalta kuin sinun lapsuudessasi. Sama pätee käänteisenä, kun valmistetaan thaikkua. Suomessa valmistettu thaikku on yhtä lähellä thaikkua kuin vadelmaveneet vadelmaa. Teknisesti thaikku ei kokilta vaadi mitenkään ihmeitä. Kunhan ainekset ovat tuoreita, niin kyllä se curry sieltä valmistuu. On red-curryä, green-curryä, jungle-curryä, panang-curryä jne. Toisen ravintolan panang on samaa kuin toisen ravintolan red-curry, tulisuuskin vaihtelee täysin kokin mukaan. Yhteistä kaikille on kuitenkin herkullinen maku. Muuten se ei ole niin noko-nuukaa.



Massaman cury on tästä ehkä pieni poikkeus. Kyseessä on thaimaalaisittain hieman erikoinen ruoka, jossa käytetään mausteita ja ainesosia (kuten perunaa) joihin ei muuten thaimaalaisessa keittiössä törmää. Massaman curryllä tarkoitetaan muslimi-curryä joka on varmaankin kotoisin jostain lähi-idästä ja saanut matkalla vaikutteita Intiasta. Hyvää se on kaikesta huolimatta.

Massaman-Curry

  • Lihaa, mitä vain. (Koska kyseessä on muslimi-curry, niin sianliha on mitä osuvin valinta)
  • Kookosmaitoa
  • Perunaa
  • Inkivääriä
  • Korianteria
  • Korianterin siemeniä
  • Kardemummaa
  • Neilikkaa
  • Kanelia
  • Tähtianista
  • Juustokuminaa
  • Sitruunaruohoa
  • Kalakastiketta (tällä suolataan ruoka)
  • Raputahnaa (ja tällä)
  • Valkosipulia
  • Salottisipulia
  • Mustapippuria
  • Chiliä (tuoreita)



Pyri käyttämään niin tuoreita ja kokonaisia mausteita kuin suinkin. Inkivääri EI tarkoita Meiran inkiväärijauhetta ja silleen. Jauha kaikki kuivamausteet morttelilla pieneksi. Lisää sekaan chili, sitruunaruoho, salottisipuli, valkosipuli, chili, inkivääri, kalakastike ja raputahna. Jauha ne tahnaksi ja paahda niitä hetken pannulla niin, että yskit kunnolla, silloin curry on valmista. Pilko peruna arpakuution kokoisiksi paloiksi ja laita kattilaan kiehumaan kookosmaidossa. Lisää currytahna sekaan ja anna hautua kunne perunat ovat kypsiä. Lisää sekaan vielä hieman inkivääriä ja korianterin lehtiä. Ruokajuomaksi thaimaalaista olutta, sekin on parempaa paikan päällä. Jos saat käsiisi vielä thai-basilikaa, galangjuurta, tuoretta sitruunaruohoa jne. niin sekaan vaan.





Kommentit

Suositut tekstit