Massaman Curry
Tänä talvena ei päästy Thaimaahan, tai minnekään muuallekaan
etelään nauttimaan lämmöstä ja lukemattomista herkuista. Ainoa keino on
valmistaa kotona jotain, joka vie ainakin ajatukset sinne lämpöön. Olen toki
muutaman kerran thaikkuruokia valmistanut, mutta aina suhtautuen niiden
kokkaamiseen näin pohjolan olosuhteissa hieman varauksellisesti. Pidän kyllä
thaimaalaisesta ruoasta erittäin paljon, mutta sen valmistaminen näissä
olosuhteissa kun ei oikein mitenkään tahdo onnistua. Syy on selkeä: Kaikkia raaka-aineita
ei täältä saa kerättyä kasaan sitten millään. Tähän aina joku kommentoi, että
Helsingistä löytyy sellainen ja sellainen kauppa josta kaikkea saa, mutta kun
ei löydy. Thaimaalaiset eivät harrasta jääkaappeja, eivätkä juuri muutenkaan minkäänlaisia
tapoja säilöä ruokaa. Heidän ei tarvitse, koska kasvukausi kestää sellaiset 12
kuukautta vuodessa. Kaikkia raaka-aineita on tuoreina saatavilla ympäri vuoden.
Jokainen suomalainen tietää, että mustikat, mansikat ym. kesän marjat ovat
parhaimmillaan juuri poimittuna. Ei niitä saa enää mitenkään vietyä pallon
toiselle puolelle niin, että mustikkamaito maistuu juuri samalta kuin sinun
lapsuudessasi. Sama pätee käänteisenä, kun valmistetaan thaikkua. Suomessa
valmistettu thaikku on yhtä lähellä thaikkua kuin vadelmaveneet vadelmaa.
Teknisesti thaikku ei kokilta vaadi mitenkään ihmeitä. Kunhan ainekset ovat
tuoreita, niin kyllä se curry sieltä valmistuu. On red-curryä, green-curryä,
jungle-curryä, panang-curryä jne. Toisen ravintolan panang on samaa kuin toisen
ravintolan red-curry, tulisuuskin vaihtelee täysin kokin mukaan. Yhteistä
kaikille on kuitenkin herkullinen maku. Muuten se ei ole niin noko-nuukaa.
Massaman cury on tästä ehkä pieni poikkeus. Kyseessä on
thaimaalaisittain hieman erikoinen ruoka, jossa käytetään mausteita ja
ainesosia (kuten perunaa) joihin ei muuten thaimaalaisessa keittiössä törmää. Massaman
curryllä tarkoitetaan muslimi-curryä joka on varmaankin kotoisin jostain
lähi-idästä ja saanut matkalla vaikutteita Intiasta. Hyvää se on kaikesta
huolimatta.
Massaman-Curry
- Lihaa, mitä vain. (Koska kyseessä on muslimi-curry, niin sianliha on mitä osuvin valinta)
- Kookosmaitoa
- Perunaa
- Inkivääriä
- Korianteria
- Korianterin siemeniä
- Kardemummaa
- Neilikkaa
- Kanelia
- Tähtianista
- Juustokuminaa
- Sitruunaruohoa
- Kalakastiketta (tällä suolataan ruoka)
- Raputahnaa (ja tällä)
- Valkosipulia
- Salottisipulia
- Mustapippuria
- Chiliä (tuoreita)
Pyri käyttämään niin tuoreita ja kokonaisia mausteita kuin
suinkin. Inkivääri EI tarkoita Meiran inkiväärijauhetta ja silleen. Jauha
kaikki kuivamausteet morttelilla pieneksi. Lisää sekaan chili, sitruunaruoho,
salottisipuli, valkosipuli, chili, inkivääri, kalakastike ja raputahna. Jauha
ne tahnaksi ja paahda niitä hetken pannulla niin, että yskit kunnolla, silloin curry on valmista. Pilko peruna arpakuution kokoisiksi paloiksi ja laita kattilaan
kiehumaan kookosmaidossa. Lisää currytahna sekaan ja anna hautua kunne perunat
ovat kypsiä. Lisää sekaan vielä hieman inkivääriä ja korianterin lehtiä.
Ruokajuomaksi thaimaalaista olutta, sekin on parempaa paikan päällä. Jos saat
käsiisi vielä thai-basilikaa, galangjuurta, tuoretta sitruunaruohoa jne. niin
sekaan vaan.
Kommentit
Lähetä kommentti