Steak Frites
Yleinen mielikuva
ranskalaisesta keittiöstä on äärimmäisen hienostunut, perinteisiin tukeutuva ja
monimutkainen työvaiheiltaan ennen kuin mitään saadaan lautaselle. Tämä kaikki
on tietysti totta, mutta ranskalainen kansallisruoka on silti ihan jotain muuta:
Steak Frites, eli pihvi ja ranskalaiset perunat. Steak Frites ranskalainen
näkemys siitä mikä meille on lihapulla ja perunat. Tätä tarjoillaan jokaisessa
bistrossa ja brasseriessa ympäri ranskanmaan.
Liha on naudan
niskaa eli välikyljystä eli siis entrecôte. Välikyljys on rasvaista lihaa, joka
jakaantuu kalvoilla neljää osaan ja keskellä on rasvaa, huomattavasti
maukkaampaa kuin fileet. Liha on mureaa, jos hyvin raakakypsytetty ja senhän
ranskalaiset osaavat. Huonolaatuinen välikyljys on yhtä kengänpohjaa. Tätä
kengänpohjaa meillä valitettavasti myydään kaikkialla sillä verukkeella, että
on kotimaista. Suomessa ei kerta kaikkiaan osata lihan raakakypsytystä tai
lihan leikkaamista sitten millään. Liha on rasvatonta, sekin vähä rasva leikataan
pois ja kaiken kukkuraksi raakakypsytys on olematonta. Lihaa pitäisi raakakypsyttää
vähintään sellaiset 40 päivää ennen kuin se kelpaa pannulle, silloin liha on
selkeästi hapanta, niin pitääkin. Eviran mielestä jo viikko on liikaa. Ranskassa
liha laitetaan myyntiin silloin kun suomessa parasta ennen on jo mennyt. Ainoa
lihatila Suomessa josta olen saanut hyvää lihaa on Jukan Kotiliha Punkalaitumella.
Tästä on jo tovi aikaa ja Jukan kotisivut löivät nyt tyhjää. Toivottavasti
jukka vielä teurastaa? Minä ostin coteet Lidlistä, Lidlistä saa
vakiovalikoimana Irlantilaista, laadukasta välikyljystä 400g pakkauksissa.
Hinta on tosin jopa Lidlille suolainen (+30 € kg) mutta laatu on hyvää.
Suosittelen.
Tällainen
yksinkertainen bistroruoka tarjotaan ranskassa ilman mitää kommervenkkejä-
yksinkertaisimmillan paistettu pihvi ja perunat ilman mitää muuta.
BEranaisekastike varmaan vielä sallitaan, mutta tämä parsa oli varmaan ihan
liikaa.
Tällaisen ruoan
kanssa sopii klassisen konstailematon Ranskalainen viini, joka on hyvää muttei
mitään uberia. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Château Fontesteau sopii
tähän erinomaisesti. Klassinen Cabernet-Merlot rypälekombo, jossa
täyteläisyyttä, muttei liikaa tanniineja. Tuoksu ja luonne silti taattua wanhaa
mannerta.
Kommentit
Lähetä kommentti