Vedonlyönti ja treidaus




Treidaus käsitteenä on useimmille tuttu rahoitusmaailman puolelta. Osakkeet ja valuutat ovat suosittuja kohteita. Periaatteessa mikä tahansa kaupankäynnin kohde jonka arvo muuttuu nopeasti on periaatteessa sovelias kohde treidaukselle. Win Capitassa hölmöille uskoteltiin, että tulosta tehdään juuri valuutta-treidauksella. Päivätreidaus, jossa osakekauppaa tehdään useasti saman päivän sisällä, ei eroa vedonlyönnistä paljoakaan.
Vedonlyöntipörssit ovat mainioita kohteita treidaamiseen. Mielestäni paljon parempia kuin ns. oikeat kohteet. Itse asiassa vedonlyöntipörssien suuri suosio perustuu siihen, että ne mahdollistavat tämän. Suurin osa vedonlyöntipörssien liikevaihdosta syntyy treidauksesta.
Mitä se treidaus vedonlyöntimaailmassa sitten on? Se on yksinkertaisesti vedon ostamista halvalla ja myymistä kalliilla. Vedonlyöntipörsseissä toinen osapuoli on vedon ostaja ja toinen vedonvälittäjän roolissa.

Vedon ostaminen (Back)

Jos kohteen kerroin on esimerkiksi 3 ja siihen panostetaan 10 €, niin riski hävitessä on panoksen verran (10 €) ja mahdollinen voitto panos x kerroin – panos (10 x 3 - 10 = 20). Tämä ei eroa mitenkään ”normaalista” kiinteäkertomisesta vedonlyönnistä.


Vedon myyminen (Lay)


Myydään veto kertoimella 3. ”Panostetaan” siihen 10 €. Vetoa myydessä siis voitetaan silloin kun kohde EI toteudu. Voitettaessa saamme palautuksena panostuksen verran (10 €) riippumatta kertoimesta. Jos kohde taas toteutuu, eli häviämme, joudumme maksamaan panos x kerroin – panos (10 x 3 – 10 = 20).

Jotta treidaaminen ylipäätään onnistuu, pitää olla likvidit markkinat joissa paljon volatiliteettia. Useimmista urheilulajeista voidaan lyödä vetoa reaaliaikaisesti ottelun tai tapahtuman ollen jo käynnissä. Tennis on hyvä esimerkki urheilulajista jossa kertoimet reagoivat voimakkaasti pelin edetessä.
Esimerkki tennisottelun kertoimien volatiliteetista ottelun aikana:



Kerroin Kaia Kanepin voitolle on ollut noin 1,7 ottelun alkaessa. Siitä se on pudonnut alimmillaan 1,07 tasolle, josta taas noussut lähes lähtölukemiin. Treidaaminen  tällaisilla kerroinvaihtelulla on palkitsevaa. Tenniksessä suuri volatiliteetti on hyvin yleistä.

Jalkapallossa tapahtumia on vähemmän ja kertoimet käyttäytyvät hyvin erilailla. Voidaan sanoa, että ne käyttäytyvät jopa ennustettavasti. Tämä taas ei tarkoita, että treidaaminen olisi jotenkin helpompaa



Kyseisessä esimerkissä kerroin sille, että ottelussa tehdään yli 1,5 maalia oli ottelun alkaessa 1,4. Ensimmäinen maali tehtiin 8 minuutin kohdalla, jonka jälkeen kerroin syöksyi kerralla 1,1 tuntumaan. Maalin syntyessä kertoimet jalkapallo-ottelussa käyttäytyvät lähes aina ennustettavasti.
Tässä vaiheessa kaikki tuntuu helpolta jos vain käsitteet tulivat tutuiksi. Seuraavaksi katsotaan, että löytyykö mitään valmista treidaus-strategiaa joka kenties olisi tuottava.

Kommentit

Suositut tekstit